Nyheder Bestyrelse Bestyrelsesmøder Årsmøder Rejser Højskoleophold Medlemskartotek m.v. Links
Foreningen kan kontaktes på mailadressen info@danskesenioragronomer.dk
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referat af Årsmøde 2024 og Generalforsamling 2024, fredag den 6. september 2024
på Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, Afdeling Beder Gartnerskole
Program
09.15–09.45: Velkomst, kaffe og indlæg ved direktør Peter L. Moesgaard
10.00-11.15: ”Hvordan kommer dansk landbrug i mål med både kvælstof- og klimamålsætninger?”
– Foredrag af professor Jørgen E Olesen, Institutleder, Institut for Agroøkologi, Århus Universitet
11.15-11.30: Pause
11.30-12.15: Generalforsamling
12.30-13.30: Frokost
13.45-14.45: "Fra jordslået til storslået - Gammel Estrup i et nyt årtusinde"
ved fhv. museumsdirektør for Dansk Herregårdsmuseum Britta Andersen
14.45–15.15: Kaffe
15.15–17.30: Vejlskovgaard Mælkeri, Favrgaardsvej 265F, 8300 Odder
18.00- Aftensmad
I årsmødet deltog 46 medlemmer og ledsagere.
Efter formand Ole Klejs Hansens velkomst fortalte direktør og agronom Peter L. Moesgaard om uddannelsescentret.
I 2008 fusionerede Beder Gartnerskole, Malling og Vejlby Landbrugsskole til Jordbrugets Uddannelsescenter Beder.
Der er ca. 600 årselever og ca. 100 ansatte. Der uddannes indenfor gartneri, skov- og naturteknik og jordbrugsmaskinfører målrettet maskinstationer. Der er også udenlandske elever.
Professor Jørgen E Olesen, Institutleder, Institut for Agroøkologi, Århus Universitet fortalte om sit arbejde, der startede ved Statens Planteavlsforsøg og i dag er arbejdet en videreudvikling af dette. Han er bla. med i arbejdsgruppe for Ministeriet for Grøn Trepart og fortalte om baggrund for fagligheden i foredragets titel.
Efter frokost fortalte fhv. museumsdirektør Britta Andersen levende om sit arbejde om renovering mv. af Dansk Herregårdsmuseum Gl. Estrup.
Dagens udflugt foregik i egne biler til Vejlskovgaard Mælkeri, hvor Hans Jacob Fenger fortalte om bygning af kostald i 2012 i samarbejde med Real Dania. Der er ca. 500 Holstein køer, der malkes i malkerobotter. Der sælges mælk til private fra en mælkeautomat. Det var et interessant besøg med mange spørgsmål.
Referat af generalforsamling fredag den 6. september 2024, kl. 11.30 – 12.15 på Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, Afdeling Beder Gartnerskole, Damsgårds Alle 5, 8330 Beder
Dagsorden
1. Velkomst ved formanden
2. Valg af dirigent og stemmetællere
3. Bestyrelsens beretning ved formanden
4. Regnskab og budget ved kassereren
5. Indkomne forslag
6. Valg
a. Bestyrelsen: På valg er Anton Kristensen (villig til genvalg) og Knud Bach Kristensen (villig til genvalg).
b. Suppleant til bestyrelsen. Bestyrelsen foreslår Birte Kristensen
c. Revisor. På valg er Anton Mikkelsen (villig til genvalg).
d. Revisorsuppleant. Bestyrelsen foreslår valg af Jørgen Juul Jensen.
7. Eventuelt
Ad. 1. Velkomst
Formand Ole Klejs Hansen bød velkommen
Ad. 2. Valg af dirigent og stemmetællere.
Ole Kirk blev valgt til dirigent og Poul Agergaard og Henry Møller Andersen til stemmetællere.
Ad. 3. Bestyrelsens skriftlige beretning for 2023/2024 og planer for 2024/2025 ved formand Ole Klejs Hansen.
Endnu et år er gået, - man synes ikke, det er længe siden, vi var samlede på Dalum Landbrugsskole.
Men hvilket år. Der er fremlagt rapport vedrørende ny ældrepolitik, rapport om sundhedsstruktur, og når vi ser med vores agronombriller, er der ikke mindst kommet en grøn trepartsaftale, - noget som mange ikke havde troet muligt. Professor Jørgen Olesen har lige omtalt denne. Trepartsaftalen har ovenikøbet fået sin egen minister, som skal sørge for at føre trepartsaftalen ud i livet. Vi har jo flere gange hørt, at aftalen ikke er til forhandling!!
Nu får vi verdens første CO2-afgift på landbrug. Landbruget kommer under pres for at få gennemført CO2-begrænsende tiltag og teknologier, som kan begrænse eller måske helt fjerne afgiften på de enkelte bedrifter. Men skal man undgå afgiften, er det nok ikke uden omkostninger til omstilling og teknologi.
Udtagning af landbrugsjord til naturområder og skovrejsning er også en del af treparten. Men nu lyder der advarsler om, at oversvømning af nuværende vådområder og lavtliggende marker vil føre betydelige mængder næringsstoffer ud i vandløbene. Der er ikke noget her, der er nemt.
Nå, så meget om situationen uden for vores egen forening!!
En smuk tradition er, at vi her ved generalforsamlingens start giver mulighed for, at man hver især – i stilhed, kan sende tanker til en afdød studiekammerat, kollega eller ven, som har været medlem af vores forening ved at udtrykke et – ÆRET VÆRE DERES MINDE.
Et nyligt dødsfald førte til, at vi i bestyrelsen drøftede, hvornår foreningen bør udvise opmærksomhed i forbindelse med bisættelser. Det kan I se mere om i referatet fra seneste bestyrelsesmøde.
Ved årsmødet på Dalum Landbrugsskole blev Jens Møller valgt ind i bestyrelsen, og vi konstituerede os med undertegnede som formand, Jens Møller som næstformand og højskolearrangør, Inger Olsen som sekretær, Anton Kristensen som kasserer og Knud Bach Kristensen som rejsearrangør.
Der har i årets løb været afholdt 5 bestyrelsesmøder – plus, hvad der kan ordnes over mail eller telefon. Vi mødes på skift hos hinanden og afholder også møder, når vi alligevel er samlet, f.eks. til højskoleophold eller på ture.
Bestyrelsen opfordrer til at medlemmer, der har ideer til rejser eller andet, sender ideerne til et medlem af bestyrelsen, så vi sammen udvikler foreningen fremadrettet.
I september 2023 fik vi en opsigelse omkring hjemmesiden fra vores webmaster og webhotel. I første omgang prøvede vi, om det kunne lykkes bare at overføre hjemmesiden til en ny leverandør, men tekniske udfordringer gjorde, at vi måtte opbygge en ny hjemmeside fra bunden.
Det gav noget arbejde, men var nok alligevel ganske sundt, for den gamle hjemmeside trængte til en oprydning. Samtidig er håndteringen af adgang til ”den lukkede afdeling” af hjemmesiden gjort lettere at administrere, så nye medlemmer ikke skal vente på at få adgang til medlemsliste m.v. Vi håndterer hjemmesiden selv, og jeg er nu også blevet webmaster.
Den nye side hedder www.danskesenioragronomer.dk.
Vi oprettede samtidig en såkaldt web-mail, som er en mailadresse tilknyttet hjemmesiden. Det betød, at vi kunne fjerne personlige mailadresser fra den åbne del af hjemmesiden, og derved undgå at svindelmails blev sendt til bestyrelsens medlemmer.
Når I hører fra foreningen, står der derfor nu DanskeSeniorAgronomer i afsenderfeltet. Når I svarer på mails, som foreningen har sendt, går svaret via webmailen automatisk til foreningens sekretær og formand.
Vi får fortsat alt det vi ønsker af oplysninger om vores aktiviteter lagt på Dansk Magisterforenings hovedside og på DM BIO, som er målrettet magisterforeningens medlemmer med biologisk uddannelse. Uanset hvordan man går ind kommer man til samme opslag.
Foreningens medlemstal er nu 164 medlemmer (146 aktive og 18 passive) – et fald på 17 i forhold til sidste år.
Men vi har i årets løb også fået flere nye medlemmer, som vi gerne vil byde velkommen. Vi glæder os til at se jer ved vores arrangementer.
Regner vi lidt på tallene, er der stadig op mod 300 personer, der kan have glæde af vores arrangementer. De fleste medlemmer har jo en ægtefælle eller ledsager, der kan være med.
Bestyrelsen opfordrer til at alle kigger sig omkring og er opmærksomme på at prikke mulige emner til at blive medlemmer hos os. Det har flere forsøgt med i år og med held. Mange tak for det.
Vi har lagt et introduktions-ark på hjemmesiden, som man kan benytte, når man snakker med nogen om at blive medlem hos os. Vi har også taget nogle med her i dag, så forsyn jer og brug dem på folk, som I synes også burde med i vores forening.
Bestyrelsen prøver løbende at tilpasse de aktiviteter, foreningen kan tilbyde til sine medlemmer. Det skal stadig være hyggeligt og givende, når vi kommer sammen, og det skal være fysisk overkommeligt.
Rejseaktiviteter 2023-2024
Oversøiske ture:
Vores medlemmer kan deltage på længere oversøiske ture arrangeret af Landsforeningen Landbosenior. De har i 2024 haft en tur til Canada, og en tur til Californien står lige for døren. Begge ture af ca. 14 dages varighed. Næste år har man arrangeret et højskoleophold på et slot i Skotland. Se nærmere på landsforeningens hjemmeside. Tilmeldingsfristen til højskoleopholdet er 20. november.
Udlands ture:
1.-8. maj 2024 var Cornwall og Sydengland målet for vores tur. Der var 25 deltagere fra DSA og 7 andre. Det var en god tur. Fornuftigt vejr, skønne landskaber og spændende kulturoplevelser i historiske byer. Det mystiske monument Stonehenge, charmerende landsbyer langs Cornwalls smukke kyster og stemningsfulde historiske byer som Bath og Salisbury. Og med en rigtig god rejseleder. Det er sendt positiv tilbagemelding til rejsebureauet.
For 2025 arbejder vi med planer for en 5-dages tur sidst på sommeren til Sydsverige, Gotland og Øland.
For 2026 arbejder vi med planer for en bustur til Harzen i maj måned.
Det er Knud Bach Kristensen, der arbejder med planlægning af rejser
Ture i Danmark:
Siden 2014 har vi haft 7 indenlandske ture og dem har vi stor succes med. Princippet er, at vi fylder en bus efter først-til-mølle-princippet. Vi trækker på egne medlemmers lokalkendskab og deres kontakter, og det har vi fået rigtig gode ture ud af.
14. – 16. august var vi på tur til Thy og Mors med en hel fyldt bus. 54 deltagere måtte selv finde til Hanstholm, som er næsten det længste vi kunne komme fra Bornholm, hvor vores tur i 2023 var.
Vi har fået mange rosende ord fra deltagerne, som var glade for programmet. Vi boede på Hotel Hanstholm som leverede gode værelser og rigtig god mad. Vi havde en halvdags rundtur i Nationalpark Thy, besøgte Bunkermuseet i Hanstholm, Molermuseet og Dansk Skaldyrcenter på Mors, Vestervig Kirke og sluttede af med et besøg hos landmand Morten Kirk lidt uden for Thisted. Busturene rundt til de forskellige steder viste os de dejlige landskaber omkring Limfjorden. Torsdag aften havde vi besøg af Thyra-kvartetten, som egentlig var annonceret som et barbershop-band, men som viste, at de også kunne meget andet.
Turen var planlagt af Birthe og Kaj Ehlers, Kaj har været konsulent i Thy, i samarbejde med Hanne og Ole Klejs Hansen. Ole har været konsulent på Mors i 8 år for længe siden.
I 2025 bliver der ingen indenlands tur, da vi i stedet satser på førnævnte tur til Sverige, men i 2026 planlægger vi en tur i det midtjyske omkring Viborg. Begge disse ture arbejder Knud også på.
Højskolekursus:
Årets højskolekursus var på Marielyst Højskole på Falster i dagene 17. – 22. juni 2024 og med emnet ”Sydhavsøerne før og nu.” Vi var 41 tilmeldte fra DanskeSeniorAgronomer, og 29 andre. Samtidig var der et ugekursus i golf med et mindre hold.
Kurset gik godt, men det faglige niveau var ikke højt nok. Der var et par kiks på udflugten, hvor Maribo Domkirke og besøgscenter Femern Bælt var lukkede. Kurset var helt hovedsageligt med skolens egne lærere, men også med et par eksterne foredragsholdere. Vi havde arbejdet målrettet på at få tidligere minister Henrik Høegh, som bor lokalt i forhold til højskolen, til at komme og fortælle om udvikling på Lolland og Falster og om produktion af biogas, og det gjorde han aldeles glimrende. Vi havde også fået sat et foredrag på om fortidens gæstearbejdere, nemlig roepigerne, og deres forhold. Vi havde en ølsmagning på Krenkerup Gods, som på attende generation ejes af samme familie. Og så var højskolen et dejligt musikalsk sted, hvor vi lærte flere nye sange i Højskolesangbogen.
Næste års højskolekursus foregår på Rønshoved Højskole 15. -21. juni 2025 (uge 25). Kurset hedder ”Grænseland på kryds og tværs”, og det foreløbige program ser rigtig spændende ud. Vi har 60 pladser reserveret til os frem til 1. november, så sørg nu for at få jer meldt til.
Hvis du vil vide mere om kurset, så kontakt Jens.
Inger Olsen og Jens Møller er dem der arbejder med vores højskolekurser.
Næste års årsmøde
Årsmødet 2025 afholdes 5. september 2025 på Bygholm Landbrugsskole. Bestyrelsen afholder et møde på stedet i foråret og laver de endelige aftaler.
Tak
På bestyrelsens vegne vil jeg sige tak – både for fremmødet i dag, men også generelt for opbakning til vores arrangementer, hvor I altid medvirker positivt og aktivt til den gode stemning.
Tak til bestyrelseskolleger for et særdeles godt samarbejde. Vores møder afvikles på en behagelig og afslappet måde, men er særdeles konstruktive. I gør det let at være formand.
Beretningen blev taget til efterretning
Ad. 4. Regnskab og budget ved kassereren
Regnskabet for 2023-24 kom ud med et underskud på 5.640 kr. mod budgetteret underskud på 18.700 kr. Ifølge det omdelte regnskab er der en fornuftig egenkapital per 30. juni 2024. Der er 151 betalende medlemmer plus passive medlemmer. Regnskabet er revideret af revisorerne Ragnar Aagaard og Anton Mikkelsen.
Forslag til medlemskontingent: Uændret 150 kr. pr. år. Budgettet for 2024-25 viser et underskud på 18.500 kr.
Regnskab, budget og kontingent blev godkendt.
Ad. 5. Indkomne forslag: Ingen
Ad. 6. Valg
a. Bestyrelsen: Genvalg af Anton Kristensen og Knud Bach Kristensen.
b. Suppleant til bestyrelsen. Valg af Birthe Kristensen
c. Revisor. Genvalg af Anton Mikkelsen
d. Revisorsuppleant. Valg af Jørgen Juul Jensen.
Ad. 7. Eventuelt: Intet
/ Inger Olsen, sekretær