Nyheder Bestyrelse Bestyrelsesmøder Årsmøder Rejser Højskoleophold Medlemskartotek m.v. Links
Foreningen kan kontaktes på mailadressen info@danskesenioragronomer.dk
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referat af årsmøde og generalforsamling 2023
Fredag den 1. september 2023 på Dalum Landbrugsskole
Program
09.30-10.00 Velkomst, kaffe og indlæg ved forstander Jens Munk Kruse
10.00-11.30 Fra Nørupgaard til Bruxelles og fra Bruxelles til Dansk Landbrugspolitik
ved EU-parlamentsmedlem og landmand Asger Christensen (V), Jordrup,
Kolding
11.30-11.45 Pause
11.45-12.15 Generalforsamling
12.30-13.30 Frokost og derefter gåtur eller egen transport til Den fynske Landsby
(750 m fra skolen)
14.00- Besøg i Den fynske Landsby.
15.30-16.00 Eftermiddagskaffe på Dalum Landbrugsskole
16.00-17.00 Foredrag om Den virkelige von Trapp Familie (Sound of Music)
ved forfatter Anne Mette Børsting
17.30- Aftensmad
I årsmødet deltog 43 medlemmer og ledsagere.
Efter formand Ole Klejs Hansens velkomst bød Forstander for Dalum Landbrugsskole Jens Munk Kruse velkommen og fortalte om skolen. Dalum Landbrugsskole er en af landets 7 landbrugsskoler med 15 uddannelsessteder. Der uddannes fra grundforløb til agrarøkonom og EUX, dvs. Student med landbrug, som erhvervsdelen.
EU-parlamentsmedlem og landmand Asger Christensen (V), Jordrup, Kolding fortalte levende og spændende om sin familie og landbrug, men væsentlig om sin indflydelse i EU-parlamentet, hvor han sidder i landbrugs- og fiskeriudvalgene.
Han fortalte bl.a. at energi og fødevarer er sikkerhedspolitik, hvilket er blevet tydeligt efter Ruslands invasion i Ukraine. Der er er mange følgevirkninger af det.
At Danmark, som eneste land, implementerer mange anbefalinger fra EU, selv om det nationalt kan vælges, om man vil det eller ikke.
Om eftermiddagen var udflugt til Den fynske Landsby. Man gik eller kørte dertil og gik rundt på egen hånd. Det gav godt socialt samvær.
Dagens sidste indslag var indlevende foredrag af forfatter Anne Mette Børsting om Den virkelige von Trapp Familie, baggrund for musicalen The Sound of Music.
Referat af generalforsamling i DanskeSeniorAgronomer, fredag den 1. september 2023, kl. 11.45 – 12.15 på Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense S
Dagsorden:
Ad. 1. Formand Ole Klejs Hansen bød velkommen
Ad. 2. Valg af dirigent og stemmetællere. Poul Agergaard blev valgt til dirigent og stemmetællere vil blive valgt efter behov. Der blev ikke behov for stemmetællere
Ad. 3. Bestyrelsens beretning ved formanden.
BESTYRELSENS SKRIFTLIGE BERETNING FOR 2022/2023 OG PLANER FOR 2023/2024. Ole Klejs Hansen
Indledning
Efter corona epidemien er vi kommet i en ny normalsituation. Corona stikker stadig hovedet frem her og der, men den indgår nu i den sædvanlige liste af influenzalignende sygdomme, som kommer og går. Vi vil tage de forholdsregler vi havde før corona (dog skal vi nok fortsat huske at bruge håndsprit, når det er til rådighed) og vi vil træffes til møder og rejser som sædvanligt, - i hvert fald i forhold til det sundhedsmæssige.
Nu er det så blevet andre ting, der bekymrer os. Vi har krig i Europa. I 2013 havde vi et flodkrydstogt fra Moskva til Sankt Petersborg, - det ville vi ikke gøre i dag. Nogle få personers trang til at provokere ved at afbrænde Koraner tvinger os til at øge sikkerhedsrutinerne ved vores grænser og bidrager til en større polarisering omkring indvandrere. Vi oplever i stigende grad voldsomme vejrfænomener som langvarig tørke og varme nogle steder, voldsom regn og uvejr andre steder, - og der kunne nævnes flere andre ting.
En smuk tradition er, at vi her ved generalforsamlingens start giver mulighed for, at man hver især – i stilhed, kan sende tanker til en afdød studiekammerat, kollega eller ven, som har været medlem af vores forening ved at udtrykke et – ÆRET VÆRE DERES MINDE.
Efter årsmødet i Høng sidste år konstituerede bestyrelsen sig med undertegnede som formand, Henry Møller Andersen som næstformand, Inger Olsen som sekretær, Anton Kristensen som kasserer, og vi fik Knud Bach Kristensen med som rejsearrangør.
Det er ikke let at træde i fodsporene på en person, der har været formand i 13 år, men en god bestyrelse hjælper formanden til at gøre det så godt, som han nu formår. Tak til jer for det.
Men vi har jo hver vores måde at arbejde på, og derfor kan det jo godt være, at ikke alting kommer til at køre helt som man er blevet vant til.
I april blev Henry Møller Andersen alvorligt syg, og gik på sygeorlov. Det betød at vi andre i bestyrelsen måtte påtage os lidt flere opgaver end normalt, men vi rykkede sammen og har fået gjort de ting, der hører til foreningens normale arbejde.
Henry er fortsat syg, og han stiller derfor ikke op til genvalg. Henry har været meget aktiv omkring højskoleophold og den tur til Bornholm, som vi for kort tid siden var på. Henry blev valgt ind i bestyrelsen i 2021, og vi takker ham for det arbejde, han har kunnet lægge hos os. Vi sender de bedste ønsker for Henry og hans familie.
Sidste efterår lavede vi en såkaldt temperaturmåling, hvor vi spurgte medlemmerne om ønsker til foreningens aktiviteter. Der kom ikke så mange svar tilbage, faktisk kun 13. Vi har i bestyrelsen taget de få tilbagemeldinger som tegn på tilfredshed med foreningens aktiviteter og de tidspunkter de foregår på, og vi har taget de enkelte forslag til ændringer med i det videre arbejde. Der har altid været en god opbakning til foreningens tilbud. Og tak til medlemmerne for det.
Bestyrelsen opfordrer fortsat til at medlemmer, der har ideer til rejser eller andet, sender ideerne til et medlem af bestyrelsen, så vi sammen udvikler foreningen fremadrettet.
Der har i årets løb været afholdt 5 bestyrelsesmøder – plus, hvad der kan
ordnes over mail eller telefon. Vi mødes på skift hos hinanden og afholder også møder, når vi alligevel er samlet, f.eks. til højskoleophold eller på ture.
Vi håber, at vores måde at kommunikere referater og aktiviteter ud til jer virker tilfredsstillende. Vi kan se, at de mails vi sender ud, bliver åbnet af mellem 130 og 160 modtagere. Hvis der er forslag til forbedringer, regner vi med at høre fra jer herom. Husk også vores hjemmeside www.senioragronomer.dk. , hvor I kan finde meget materiale.
Vi dyrker fortsat kontakten til netværkskoordinator Cathrine Norup i JA. Aftalen er, at alt det vi ønsker af oplysninger om vores aktiviteter bliver lagt på Dansk Magisterforenings vedrørende agronomer: https://dm.dk/din-karriere/netvaerk/ Der er nu 2 veje ind til opslaget om Danske Senioragronomer, enten via DM’s hovedside, eller via DM BIO som er målrettet medlemmer med biologisk uddannelse. Uanset hvordan man går ind kommer man til samme opslag.
Foreningens medlemstal falder stadig og desværre støt. Vi er nu under 200 medlemmer (faktisk 181 aktive og passive i alt). Vi har tabt en tredjedel af medlemstallet i løbet af de seneste 3 år, og vi er næsten halverede i forhold til 2010. Men regner vi efter, er der stadig ca. 300 personer, der kan have glæde af vores arrangementer. De fleste medlemmer har jo en ægtefælle eller ledsager, der kan være med.
Bestyrelsen opfordrer til at alle kigger sig omkring og er opmærksomme på at prikke mulige emner til at blive medlemmer hos os.
Jeg skal selv til 50-års jubilæum på Landbohøjskolen i næste uge, og der vil jeg prøve om jeg kan få mulighed for at agitere for medlemskab hos os. Vi er ikke ret mange fra 1973-årgangen eller senere. Der er udarbejdet en flyer, som uddeles i dag og sendes til medlemmer. Den kan bruges til medlemshvervning.
I takt med den manglende tilgang og den stadige afgang af medlemmer stiger gennemsnitsalderen i foreningen helt automatisk, og det har betydning for de aktiviteter, foreningen kan tilbyde til sine medlemmer. Tilpasningen har allerede været i gang i nogle år, og bestyrelsen vil løbende være opmærksom på situationen.
Det skal stadig være hyggeligt og givende når vi kommer sammen, og det skal være fysisk overkommeligt.
Rejseaktiviteter 2022-2023
Oversøiske ture:
Vores medlemmer kan deltage på ture arrangeret af Landsforeningen Landbosenior. De har en tur her i første halvdel af oktober til det sydvestlige USA.
Udlands ture:
6.- 14. maj gennemførte vi et flodkrydstogt fra Stralsund til Berlin. Vi var 30 deltagere, heraf 2 ”gæster”. Vi havde egen bus og egen rejseleder hele vejen, og vi havde en rigtig dejlig tur med godt vejr. Vi oplevede et hjørne af Tyskland, hvor man ellers ikke kommer så tit med besøg, - et område der i lange perioder har været på danske eller svenske hænder. Vi besøgte byen Stralsund, øerne Rügen og Usedom, Greifswald, Stettin i Polen, Kloster Chorin i Tyskland og vi havde til sidst 2 dage i Berlin. Ud over det havde vi en dejlig sejltur, hvor vi ved Niederfinow oplevede at få hele skibet hævet 36 meter for at komme fra Oder-flodens niveau til det niveau som Berlin ligger på.
Turen ramlede sammen med konfirmationer i Danmark, hvilket afholdt nogle fra at deltage. Vi kan ikke regne med fremover at få samme service med kun 30 deltagere.
Kort udenlands rejse i 2024 planlægges at gå til Cornwall og det sydvestlige England i dagene 1.-8. maj.
Ture i Danmark:
Vi har stor succes med vores indenlandske ture. Princippet er, at vi fylder en bus efter først-til-mølle-princippet. Vi trækker på egne medlemmers lokalkendskab og deres kontakter, og det har vi fået rigtig gode ture ud af.
Turen var planlagt af Henry Møller Andersen, som har været konsulent på Bornholm, i samarbejde med gårdejer Henrik Brandt, Bakkegaard, Åkirkeby.
Vi havde 3 aftener og 2 hele dage på øen.
Efter turen har vi fået rigtig positive tilbagemeldinger, selv om et foredrag om Folkemødets betydning for Bornholm faldt væk på grund af sygdom, og selv om en del af programmet var, at deltagerne selv skulle lave deres frokost om torsdagen.
Efter turen har vi sendt en blomsterhilsen til Henry Møller Andersen med tak for hans store arbejde med denne tur.
Næste år går turen til Thy og Mors i dagene 14. – 16. august 2024. Kaj Ehlers og undertegnede er i gang med planlægningen.
Højskolekursus:
Årets højskolekursus var på Rødding Højskole i dagene 25. juni – 1. juli 2023 og med emnet ”De dybeste Rødder.” Vi var 60 tilmeldte fra Danske Senioragronomer, men holdet var på hele 80 deltagere. Samtidig var der et andet ugekursus med ca. 70 deltagere, så man må sige at der var fyldt op på skolen.
Vi fik et fantastisk ugekursus med foredragsholdere, der virkelig brændte for deres emner, og med en heldags udflugt til Hallig Hooge og Ejderstedt halvøen. Alting fungerede til ”Rødding-tid”, det vil sige på præcist klokkeslæt, og det gjaldt også flaghejsningen, som vi havde fået sat på dagsplanen, medens vi var der. En del kursusdeltagere måtte tage til takke med værelser uden eget bad og toilet, - sådan er det på den skole, - og det er jo ikke lige det, man ønsker sig. Så manglede der opmærksomhed omkring folk, der ikke var så mobile, da vi var på Hallig Hooge, og der manglede praktiske oplysninger om adgang til biografen i Rødding. Et par skønhedspletter på et ellers fantastisk kursus.
Næste års højskolekursus foregår på Marielyst Højskole 17.-22. juni 2024 (uge 25)
Inger Olsen og undertegnede arbejder sammen med højskolens forstandere på at finpudse programmet
Næste års årsmøde
Årsmødet 2024 afholdes 6. september 2024 på Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder syd for Århus. Her er aktiviteter fra Vejlby Landbrugsskole, Malling Landbrugsskole og Gartnerskolen i Beder samlet. Vi har afholdt et bestyrelsesmøde på stedet og godkendt faciliteterne der.
På bestyrelsens vegne vil jeg sige tak – både for fremmødet i dag, men generelt for opbakning til vores arrangementer, hvor I altid medvirker positivt og aktivt til den gode stemning.
Tak til bestyrelseskolleger for et særdeles godt samarbejde. Vores møder afvikles på en behagelig, konstruktiv og ikke mindst afslappet måde.
Spørgsmål til beretningen
Jens Agerlin Olsen spurgte om ”Flyeren” blev udsendt på mail til medlemmer. Svaret: Ja.
Finn Riisberg ønskede at ture i Danmark blev på en dag mere. Muligheden vil blive drøftet i bestyrelsen.
Beretningen blev taget til efterretning.
Ad. 4. Regnskab og budget ved kassereren
Regnskabet for 2022-23 kom ud med et overskud på 9.725 kr. Ifølge det omdelte regnskab er der en fornuftig egenkapital per 30. juni 2023. Der er 181 betalende medlemmer plus passive medlemmer. Regnskabet er revideret af revisorerne Ragnar Aagaard og Johannes P. Christensen. Forslag til medlemskontingent: Uændret 150 kr. pr. år.
Kommentarer til regnskabet
Ole Kirk foreslog, at med faldende medlemstal og stigende formue skal vi brug noget af formuen på medlemmer. Kassereren svarede at bestyrelsen er opmærksom på dette.
Mogens Lemonius kommenterede også det faldende medlemstal og i sagens natur vil foreningen gå til grunde.
Niels Lauridsen kommenterede, at det godt at budgettet for 2023-24 viser underskud.
Poul Erik Jørgensen foreslog at SeniorAgronomer deltager i Alumnedag på det tidligere KVL i september og her hverver medlemmer.
Regnskab, budget og kontingent blev godkendt.
Ad. 5. Vedtægtsændringer
Ingen
Ad. 6. Indkomne forslag
Ingen
Ad. 7. Valg
a. Bestyrelsen: Genvalg af Ole Klejs Hansen og Inger Olsen og nyvalg af Jens Møller.
Ad. 8. Eventuelt
Knud Bach Kristensen fortalte, at tur til Cornwall og Sydengland 2024 snart kommer i udbud.
Inger Olsen fortalte, at invitation til højskolekursus snart vil blive udsendt.
Bo Degnbol Nielsen informerede om Dansk Agronomforenings studietur til Bruxelles 25.-28. oktober 2023 og opfordrede til at deltage. Invitation udsendes snarest til Senioragronomer.
Poul Erik Jørgensen fortalte om Pyrolyseanlæg og fremtiden for dette.
/ Inger Olsen, sekretær