Årsmøde 2013/25 års jubilæum

Årsmødet blev holdt på  Brandbjerg Højskole fra tirsdag den 17.  til onsdag den 18. september 2013. Årsmødet blev holdt over 2 dage, idet foreningen samtidig fejrede, at det var 25 år siden, at foreningen blev oprettet.


Fra opholdet skal kort refereres følgende:

Efter ankomst, indkvartering  og velkomst var der i løbet af  formiddagen 4 glimrende indlæg, hvor kollegaer fortalte, hvad de havde oplevet i deres aktive liv efter Landbohøjskolen

Tage Enevoldsen talte ud fra titlen ”Sammenhold i studietiden, arbejds- og seniorlivet har givet mange muntre oplevelse og venskaber for livet”. Tage fortalte også, hvordan foreningen var startet og lidt om forløbet i de 25 år. Resume af Tages indlæg kan ses efter referatet.

Christian Ermose talte ud fra titlen ”37 års virke ved danske landbrugsskoler – i samarbejde med folkevalgte og embedsmænd”. Anton Mikkelsen talte ud fra titlen ”Rådgiver i landbruget i en forandringstid – udfordringer, muligheder og indhold i tilværelsen for konsulenter  og landmandsfamilierne”. Georg Nielsen talte ud fra titlen ”Agronom og folkevalgt – en stærk alliance”. 4 rigtig gode indlæg fyldte næsten formiddagens program. En stor tak for indsatsen til dem alle.


Inden vi gik til frokost fortalte forstanderen kort om  ungdommen og deres udfordringer.


Eftermiddagens program var helliget et besøg på museet Kongernes Jelling, hvor museumsdirektør Hans Ole Matthiesen på en levende måde fortalte om Jellingestenene samt og om de nye udgravninger og fund. Et rigtig spændende indlæg. Den næste times tid gik med at besigtige Jellingestenene, kirken og området, hvor de seneste udgravninger har fundet sted samt museet.

Retur til højskolen og generalforsamling – se særskilt referat fra generalforsamlingen.


Om aftenen var der festmiddag med underholdning og dans.

Festtalen blev holdt af tidligere lektor i matematik på KVL Poul Einer Hansen. Poul Einer holdt en glimrende tale med både alvor og humor. Også en stor tak til Poul Einer.

Efter velkomstdrinken, 3 rettes menu, festtalen, vin ad libitum spillede Frandsens Festorkester, 7323 Give op til dans. Og så skal jeg ellers love for, at de for nogles vedkommende stive ben, blev rørt. Alt i alt en herlig aften.

Efter en lang nattesøvn på flere timer og morgenmad gik turen til Engelsholm Slot, hvor en af de ansatte fortalte om slottes historie på en meget levende og engageret måde. Slottes historie går mindst tilbage til 1452, men har gennem tiderne haft en meget omskiftelig tilværelse. Slottet er kendt for spøgelserne, der går rundt på slottet. Efter det der blev fortalt, var alle deltagere overbevidst om, at det er sandt. I dag er der højskole på slottet med mange kreative fag.

Efter kaffe på slottet gik turen videre til Nørup kirke, hvor pastor emeritus Carsten Johansen fortalte om kirken. Kirkens historie går tilbage til 1100-tallet. Nørup kirke tilhørte på et tidspunkt Engelsholm Slot. Slottet og kirken blev senere købt af den jyske købmand Gerdt de Lichtenberg, som total renoverede kirken i 1732-33. Den er helt overdådig udsmykket, og fremstår i dag, som den blev udsmykket i 1732-33.

Alt det fortalte Carsten om på en levende måde, men vi nåede dog tilbage til højskolen til frokost.

Dagsorden for DSA´s generalforsamling tirsdag den 17. september 2013, kl. 16.30

på Brandbjerg Højskole, Jelling


  1. Velkomst ved formanden
  2. Valg af dirigent og stemmetællere
  3. Bestyrelsens beretning ved formanden m.fl.
  4. Regnskab og budget ved kassereren
  5. Indkomne forslag
  6. Valg
  7. Bestyrelsen

På valg er Niels Elvstrøm (villig til genvalg)

                   Carsten Christensen (villig til genvalg)

                   Ole Kirk (villig til genvalg)  

  1. Suppleant til bestyrelsen

På valg er Sigurd Østergård (villig til genvalg)

  1. Revisor

På valg er Anders Frederiksen (villig til genvalg)                                             

  1. Revisorsuppleant

På valg er Gerner Larsen (villig til genvalg)

  1. Eventuelt

Bestyrelsen forslår genvalg, som anført ovenfor.

 

 

Ad 1 - Velkomst ved formanden

Poul Agergaard bød velkommen til generalforsamlingen og gik straks over til punkt 2.


Ad 2 – Valg af dirigent og stemmetællere

Bestyrelsen foreslog, at Johannes Rosendahl  blev valgt til dirigent. Der var ikke andre forslag, hvorefter Johannes Rosendahl  blev valgt.

Johannes konstaterede indledningsvis, at der var lovlig indvarslet til generalforsamlingen, hvorfor den var beslutningsdygtig.

Niels Lauridsen og Georg Nielsen blev valgt til stemmetællere.

Dirigenten gav herefter ordet til formanden for aflæggelse af beretning.


Ad 3 – formandens beretning 

Indledning

Det år jeg på vegne af bestyrelsen for DSA skal aflægge beretning for, håber vi (som sædvanligt), vil blive husket for interessante, og givende arrangementer – og et år, hvor vi i bestyrelsen har brugt kræfter på at stable dette udvidede jubilæumsarrangement på benene. Der skal lyde en stor tak til alle medlemmer for den opbakning, der er til foreningen.

Som jeg nævnte i formiddags ved velkomsten, har vi under forberedelserne haft mange (vilde/ikke billige) ideer. Vi landede med det resultat, vi nu sidder midt i.


Min beretning bliver – på trods af 25-års jubilæet - kortere end I måske havde frygtet.  Dels af hensyn til den ventende festmiddag, men også fordi Tage Enevoldsen på glimrende vis i formiddags førte os igennem foreningens start og virke gennem de forgangne 25 år.(endnu engang tak for det).

 

Helt undlade at tænke tilbage på foreningens start kan jeg dog ikke. Man havde en formodning og forventning om, at der ville være efterspørgsel efter ”det grå guld.” Efterspørgslen var mindre end forventet, hvilket medførte, at man omkring årtusindeskiftet ændrede foreningens formål til det vi kender i dag, nemlig at arrangere:

1) Højskoleophold

2)  Rejser

3)  Afvikle generalforsamling/årsmøde

 

I forbindelse med forberedelsen til generalforsamlingen har jeg kontaktet enkelte personer, som har haft indflydelse på foreningens start og udvikling – bl.a. har jeg talt med Jørgen Larsen-Ledet, Grenå. Han var med i den første bestyrelse. Jørgen er i dag 99 år, og har det med egne ord godt – med de ”følgevirkninger” - en høj alder kan medføre. Han bad mig hilse alle – og ønskede os en god fest.

 

MEDLEMSKONTAKT/INFORMATION

Jeg kan yderligere overbringe en hilsen fra vores sekretær – Ole, som kan glæde sig over, at langt hovedparten af medlemmerne nu kan kontaktes pr. mail. Det smidiggør kommunikationen, at der nu kun er 10 medlemmer, der får sendt meddelelserne pr. brev. Lad det være sagt straks, at alle – uanset mailstatus -  får de relevante informationer. Der er ikke gået kommunal- og anden offentlig opførsel i foreningen, i form af krav om Nem-ID og lignende.

Vi bestræber os på at få opdateret vores hjemmeside – og dermed at få slettet ”gamle ting og sager.” Lad det være sagt med det samme. Det ”blywer æ`ringere” i det kommende år.

Som det også vil fremgå af regnskabet, har vi p.t. 315 medlemmer og 20 passive.

 

Højskolekursus

Årets højskolekursus havde titlen ”Skåne- og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid”. Kurset afvikledes på Den Internationale Højskole i Helsingør, og fandt sted fra den 30. juni til den 6. juli. Der var 77 deltagere (3 udefra). Programmet var blevet til i et samarbejde mellem os (Niels Elvstrøm) og skolen. Til at understøtte det talte ord på skolen, havde vi et par ekskursioner til Skåne, hvor kirker, slotte, borge og andre anlæg bidrog til forståelsen af, hvad der er sket i fortiden i denne region. Engagerede lærere og foredragsholdere gjorde det historiske stof spændende.

Helsingørs borgmester bidrog til forståelse af byens/regionens udfordringer på en god måde.

Vi havde en lærerig uge på en højskole, hvor en ældre kollega – Vagn Fenger (1930) var forstander 1954-69 og lærer 69-74.

 

HØJSKOLEAKTIVITETER 2014 (v/Niels Elvstrøm)

Niels kunne her oplyse, at der ud over højskolerejsen til Normandiet,  er besluttet at udbyde et højskolekursus. Det bliver på Rude Strand fra den 2. – 8. juli 2014. Nærmere om dette kursus senere. Højskolerejsen er i øvrigt fuldtegnet. Så nye tilmeldte kommer på ventelisten, så må vi se om der blive plads. 

 

REJSEAKTIVITETER

Side 1993 – altså de sidste 20 år af foreningens 25 års virke – har Danske Senior Agronomer afviklet 36 rejser. 27 af rejserne har været i Europa og 9 til fjernere destinationer. Der har i gennemsnit været ca. 40 deltagere pr. rejse, og kun en enkelt rejse er blevet aflyst på grund af manglende tilslutning.

 

AFVIKLEDE REJSER I PERIODEN 1/9 2012 TIL 1/9 2013

Foreningen gennemførte med 47 deltagere i perioden 22.-29. maj 2013 en 8 dages rejse i den NØ - lige del af Polen. Turen gav en række store og gode oplevelser fra en del af Polen, som er ukendt for de fleste. Vi oplevede smuk natur, rene og pæne forhold overalt, gode og gæstfri hoteller, vidende og interesserede lokalguider – og frem for alt, et land der er i fremgang. Turen til Polen var planlagt og arrangeret af DSA`s rejsearrangør i samarbejde med Best Travel.

 

Foreningen har tidligere arrangeret krydstogtrejser. Sortehavet, Grønland og Donau.

I perioden 20.-30. august deltog 45 Senior Agronomer og ledsagere i et 11 dages krydstogt på De russiske floder fra Moskva til Skt. Pedersborg. En spændende og afslappende rejseform. Vi var den eneste danske gruppe om bord på skibet, så det gode og kollegiale sammenhold, der præger vore rejser, blev også kendetegnende for denne rejse, på trods af mange andre passagerer. Det er altid farligt at fremhæve enkelt dele på en tur, men nogle deltagere har nævnt, at det var godt der var afsat 2 dage i både Moskva og Skt. Pedersborg – enkelte har brugt udtryk som ”en fantastisk tur”. Rejsen var købt gennem Best Travel, der også havde sørget for lydanlæg med sender for rejselederen og modtagere for deltagerne. Det fungerede perfekt og bevirkede, at man ikke hele tiden behøvede at være i nærheden af den, der fortalte noget. Billeder fra – og beskrivelse af de 2 rejser kan findes på foreningens hjemmeside.

 

REJSER I DET KOMMENDE ÅR – 2014

I maj 2013 blev der udsendt spørgeskema og rejsebeskrivelser for i alt 7 rejser.

3 oversøiske og 4 europæiske.

37 af foreningens medlemmer besvarede spørgeskemaet.

                         USA-Canada fik 22 tilkendegivelser om deltagelse.

                         Irland fik 35 tilkendegivelser om deltagelse.

Rejsen til Irland vil blive afviklet i uge 19, i maj 2014. Rejsen til USA-Canada vil blive afviklet i ugerne 39-40, i september/oktober 2014.

Program og tilmeldingspapir vil blive udsendt i begyndelsen af oktober 2013 med tilmeldingsfrist ca. 1. november.

 

Sidste år blev der arrangeret et 3-dages ophold på Nr. Vosborg.

I år er der 25 års jubilæum med overnatning på Brandbjerg Højskole.

Rejsearrangøren går med mulige planer om et 3-dages ophold på Sønderho Kro på Fanø - eller lignende.

Det vil foreningens medlemmer høre nærmere om, ved en senere lejlighed.

 

TANKER OM REJSER I 2015 ELLER SENERE

Andalusien fik også mange stemmer ved spørgeundersøgelsen, så Andalusien kunne være et mål i 2015.

Måske et krydstogt på Sortehavet – 10 år efter sidste rejse hertil??

Gode ideer modtages med tak.

 

AKTIVITETSPLAN FOR 2013-2014

1)    Rejse til Irland uge 19 – maj 2014

2)    Rejse til Normandiet ,1. juni- 9. juni 2014

3)    Højskole – Rude Strand, Odder, 2. – 8. juli 2014

4)    Årsmøde, fredag den 5. september 2014 (sted oplyses senere)

5)    Rejse til USA-Canada uge 39/40 sept./okt. 2014

 

BESTYRELSENS ARBEJDE

Bestyrelsens arbejde er foregået efter samme koncept som tidligere. Vi har afholdt 5 bestyrelsesmøder + et ikke uanseeligt antal telefonsamtaler – alt sammen har båret præg af det jubilæum, vi er i fuld gang med at afvikle.

 

Afslutning

Fra bestyrelsen vil slutte, som vi begyndte – med en tak for den opbakning vi oplever til vore aktiviteter. Men også den positive medleven man mærker når vi er sammen. En interesse for hinanden og for det vi er sammen om.

 

Personligt vil jeg gerne takke bestyrelseskolleger for godt og konstruktivt samarbejde i afvigte år.

 

Anton Kristensen  oplyste,  at han havde gode erfaringer med lydanlæg i forbindelse med en rejse til Rom. Det eneste problem var at det kunne være vanskeligt at holde styr på, hvor guiden Var.

 

Der var ikke yderligere bemærkninger, hvorefter formandens beretning blev taget til efterretning.

 

Johannes Rosendahl gav herefter ordet til kassereren.

 

Ad 4 – Regnskab og budget ved kassereren

Regnskabet 2012/13 blev omdelt og gennemgået. Årets resultat blev et overskud på 22.742,11 kr. Egenkapitalen udgør herefter 130.104,22 kr. Regnskabet er gennemgået af revisorerne, som intet har fundet at bemærke. Der var ingen bemærkninger til regnskabet, som blev godkendt af generalforsamlingen.

Budgettet for 2013/14 viser et underskud på 26.500 kr. ved uændret kontingent på 150 kr. pr. medlem. Underskuddet skyldes, at der er kalkuleret med at bruge ca. 30.000 kr. af formuen i forbindelse med årsmødet/jubilæet. Der var ingen bemærkninger til forslaget til budget og uændret kontingent, hvilket blev godkendt.

 

 Ad 5 – Indkomne forslag

Der var ikke indkommet forslag.

 

 

Ad 6 – Valg

 

  1. Bestyrelsen

Der var forslag omgenvalg af de 3 bestyrelsesmedlemmer, som var på valg.

Der var ikke andre forslag, hvorefter Niels Elvstrøm, Carsten Christensen og Ole Kirk blev genvalgt.

  1. Suppleant til bestyrelsen

Der var forslag om genvalg af Sigurd Østergaard. Der var ikke andre forslag, hvorefter Sigurd Østergaard blev genvalgt.

  1. Revisor

Der var forslag om genvalg af Anders Frederiksen. Der var ikke andre forslag, hvorefter Anders Frederiksen blev genvalgt.

  1. Revisorsuppleant

Der var forslag om genvalg af Gerner Larsen. Der var ikke andre forslag, hvorefter Gerner Larsen blev genvalgt.

 

 

Ad 7 – Eventuelt

 Der var intet.

 

Dirigenten kunne herefter afslutte generalforsamlingen med en tak for god ro og orden.

Formanden takkede dirigenten for vel udført arbejde.

Generalforsamlingen sluttede kl. 17.50.

Referent Ole Kirk