Årsmødet 2012 på Landbrugsmuseet Gammel Estrup, Auning fredag den 7. september 2012


Første punkt på programmet var et foredrag af Jørgen Skovbæk

Jørgen holdt et blændende foredrag om ”Hvordan vi på tusind år er blevet verdens lykkeligste folk”

Sammenfatning. Den danske samfundsmodel har ændret sig afgørende gennem de sidste 1000 år. Alle ændringer skyldes vor modtagelse af påvirkninger fra det øvrige Europa, som vi har evnet at give vor egen udformning. Det særegne danske beror på:

 

  • de tidligt og fredeligt gennemførte landboreformer og undervisningspligt,
  • bøndernes kombination af dels faglig dygtiggørelse med åndelig vækkelse (højskoler) og dels individuel udfoldelse på bedrifterne med fællesskabet i andelsforeningerne og i lokalsamfundet,
  • bøndernes politiske indsats for alm. valgret og parlamentarisme og
  • den danskearbejderbevægelses satsning på demokrati og gradvise reformer.
  • ud af alt dette er fostret en udpræget tillidskultur, som vi må værne om.

 

Nok stammer vort værdigrundlag fra udlandet, men vi har evnet at tilegne os det på en måde, så den danske samfundsmodel er kommet tættere på den europæiske kulturs friheds- og lighedsideal og dens broderskabs- og tillidsideal end andre landes folk, og det er vel derfor vi karakteriseres som verdens lykkeligste folk.

 

-----0-----


Næste punkt på programmet var generalforsamlingen


Arne Nielsen blev valgt til dirigent. Kaj Møller og Johan blev valgt til stemmetællere.


Beretning

BESTYRELSENS SKRIFTLIGE BERETNING FOR 2011/2012 - OG PLANERNE FOR 2012-2013

Indledning: Det år jeg på vegne af bestyrelsen for Danske SeniorAgronomer skal aflægge beretning for håber vi vil blive husket for

en række interessante og givende arrangementer, som har givet mulighed for behageligt samvær med venner og kolleger fra studie – og

arbejdslivet.

Udover vore sædvanlige aktiviteter har året budt på et nyt tiltag – nemlig 3-dagesturen til Nr. Vosborg. Til dette nye tiltag – og andre forslag jeg kommer ind på senere i beretningen modtager vi gerne kommentarer – både i dag, men også gerne i perioden mellem vore årsmøder.


Medlemskontakt/information

Vi lægger fortsat stor vægt på den elektroniske kontakt til medlemmerne. Både fordi det nemt, hurtigt men også billigt. Derfor beder vi Jer om ved ændringer af mailadresse, postadresse m.v., at I meddeler dette til sekretæren.

Ved meddelelse om nyt medlem beder vi om: Navn, adresse, telefonnr, mailadresse, dimmissionsår samt hustrus/samlevers navn.

Vi vil her gentage, hvordan man kommer ind på vores omfattende hjemmeside – nemlig ved at trykke www.danskesenioragronomer.dk

eller via google. En del af oplysningerne kan læses direkte efter åbningen, medens alle registeroplysninger kun kan læses, hvis man har den nødvendige kode.

For god ordens skyld gentages proceduren for, hvordan man åbner disse sider:

MAN SKRIVER SIT NAVN I FØRSTE FELT, OG SOM KODEORD ANFØRES DSA (MED STORE BOGSTAVER)


Vi kan stadig glæde os over et stabilt medlemstal. For tiden er vi således 331, hvilket er en ganske lille fremgang. Hertil kommer passive medlemmer.

Gør I nok, og det rigtige i bestyrelsen for at erhverve nye medlemmer?

Vi har forsøgt at sende til en hel årgang – det gav et nyt medlem! Det resultat syntes vi ikke helt stod mål med indsatsen. Det vi gør nu er ud fra oplysninger i JORD&VIDEN at sende vores lykønskning og lille pamflet til især 60-års fødselarer og derved gøre opmærksom på vores eksistens.

De to største ”aktiver” for medlemstilgang tror jeg er:

1) Gode, gedigne kvalitetsaktiviteter.

2) Jeres omtale heraf og opfordring til medlemsskab.


REJSEAKTIVITETER

Afviklede rejser i perioden 1/9 2011 til 1/9 2012

INDIEN-NEPAL 1-13/11 2011

Indien-Nepal turen blev afholdt i samarbejde med DaGama Travel. Der deltog 32. Deltagerne så fantastiske bygningsværker og oplevede storbyens menneskemylder med snavs og smoke – og kontrasterne mellem rig og fattig. Efterfølgende nød deltagerne den friske bjergluft i Nepal.

CAMBODIA 7-19/1 2012

Cambodia rejsen blev afholdt i samarbejde med Dumas-Johansen samt medlem af DSA Helge Brunse, der arbejder med ulandsprojektet ADDA. Rejselederen var Niels Johansen. Der deltog i alt 18. Vi oplevede et fattigt land, men et land i fremgang og et land, der endnu ikke er overrendt af turister. Ikke mindst mødet med lokalbefolkningen i 2 landsbyer, som deltog i ADDA-projektet, var en stor oplevelse for turens deltagere. Man så og mærkede, at det nytter at hjælpe og gøre en indsats.

NORDITALIEN& DOLOMITTERNE 4-11/6 2012

Italien rejsen blev afviklet i samarbejde med Best Travel og med Henrik Kusk Christiansen som rejseleder. Det var 6. gang Henrik forestod Italiensrejse for DSA. Også denne gang var rejsen en god kombination af historie, natur, kultur og gastronomiske oplevelser. Der deltog 30 fra vores forening og 8 ”udefra” – som hurtigt fandt sig tilrette blandt senioragronomerne.


  1. VOSBORG 13-15/8 2012

Et nyt initiativ fra DSA med en rejse i Danmark af kortere varighed end vore sædvanlige rejser til udlandet. Arrangementet var tilrettelagt af DSA. Der deltog 30. Nr. Vosborgs smukke rammer og gode mad samt det gode vejr var medvirkende til et godt forløb, hvor dygtige og engagerede guider gav os indføring i - og viden om den vestjyske natur og historie. Billeder fra –og mere udførlig beskrivelse af rejserne kan findes på: www.senioragronomer.dk

 

HØJSKOLEKURSUS 2011-12

Anden del af højskoleopholdet på Christianslyst i Sydslevig blev afviklet i begyndelsen af oktober 2011, med 60 deltagere. Vi efterkom på den måde ønsket fra flere sider om, at højskoleophold i vort regi kan afvikles på andre tider end om sommeren.

Indeværende års højskolekursus afvikledes 1-7/7 2012 på Marielyst Højskole på Falster. Dette 14. højskolekursus i foreningens 24-årige historie blev en positiv oplevelse for deltagerne. Fine rammer –godt program – dygtige undervisere – vejret perfekt – skøn natur. Der var i alt 80 deltagere, hvoraf vi leverede de 56. Uden at blive for ”selvfede” kan vi vel godt glæde os over, at indenfor 14 måneder har i alt 166 fra vores forening været på højskole.

 

Kort orientering fra Carsten om rejseaktiviteter

Afviklede rejser i perioden 1/9 2011 til 1/9 2012

Se ovenfor under formandens beretning

Billeder fra – og beskrivelse af rejserne kan findes på: www.senioragronomer.dk

 

Rejser i det kommende år (2013):

Maj 22-30/5 2013, Nordøst Polen. 9 dage

Program og tilmelding udsendes i efteråret 2012 (evt. sammen med russiske floder)

 

August 21-31/8 2013, Krydstogt fra Moskva til Stalingrad, Russiske floder.

Program og tilmelding udsendes i oktober 2012

 

3 dages tur i Danmark. Kunne gå til Frederikshavn, Skagen, Sæby

Bestyrelsen tager stilling til et sådant program efter debat på årsmødet 2012

Program og tilmelding udsendes i begyndelsen af 2013

 

Tanker om rejser i 2014 eller senere

For at imødekomme medlemmernes ønske om rejsemål vil der blive udsendt rejseforslag i begyndelsen af 2013. Her vil der være mulighed for en forhåndstilmelding, hvorefter rejserne kan besluttes og der kan udsendes færdigt program med mulighed for bindende tilmelding.

Foreløbig plan:

Lange rejser:     Namibia (Dumas-Johansen)       Korte rejser:      Irland (Dumas-Johansen)

                          USA-Canada (Dumas Johansen)                           Andalusien (Mols Rejser)

                          Vestindien  (Bravo Tours)                                     Provence (Dumas-Johansen)

 

Niels orienterede kort om højskolekurser

Højskolekurset i 2013 holdes på Den Internationale Højskole i Hillerød fra den 30. juni til den 6. juli. Der blev omdelt program og tilmeldingsskema til kurset. Kurset er også omtalt på hjemmesiden. Højskolen vil udsende program og tilmeldingsskema til alle medlemmerne.

 

TIL DEBAT

Som antydet i indledningen kunne vi ønske os følgende til debat:

1) Skal vi gøre lidt ekstra ud af næste års årsmøde i anledning af 25-års jubilæet? - og kunne dette ekstra evt. kobles sammen med en 3-dages tur?

2) Skal vi overveje navneforandring af vores forening eller blot enkelte ord tilføjet i foreningens eksisterende navn?

Ideen til sidstnævnte kommer bl.a. fra den i 1928 etablerede ÅRHUSEGNENS AGRONOMFORENING, som i maj 2011 tog navneforandring til ØSTJYSKE JORDBRUGSAKADEMIKERE. Forslaget skal ses i lyset af, at der som bekendt ikke længere uddannes Agronomer.

Vel vidende, at intet kan vedtages i dag håber vi alligevel at kunne få nogle tilkendegivelser – hvorudfra vi kan arbejde videre i bestyrelsen.


AFSLUTNING

Fra bestyrelsen vil vi rette en tak til foreningens medlemmer for stor opbakning til – og deltagelse i årets aktiviteter. Og i særdeleshed for det store fremmøde her i dag.

Vi ser frem til mange gode kontakter i det kommende år, hvor vi må hjælpe hinanden med at få flere medlemmer, men også gode forslag

til indhold i vore aktiviteter.

Jeg vil gerne takke bestyrelseskolleger for godt samarbejde i det forløbne år.

En speciel stor TAK skal lyde til Karlo Bech for sin ihærdige indsats som medlem af bestyrelsen i 10 år, hele perioden som kasserer. Om lidt vil I se/høre, hvor velpolstret en kasse han efterlader.


Debat

Der kom enkelte bemærkninger om forslaget til navneforandring. Ingen af de der ytrede sig syntes, at det var en god ide.


Formanden beretning blev godkendt


Næste punkt var regnskab og budget

Regnskabet viste et overskud på 22.432 kr. Foreningens formue er herefter 112.147 kr. Regnskabet blev godkendt.

Budget og forslag til uændret kontingent (150 kr.) blev godkendt.


Indkomne forslag

Der var fremsat forslag om at aktiviteterne spredes mere hen over året. Bestyrelsen vil arbejde videre med forslaget.


Valg

Poul Agergaard blev genvalgt til bestyrelsen.

Som nyt medlem til bestyrelsen blev valgt Johannes Christensen i stedet for Karlo Bech, som ikke ønskede genvalg.

Sigurd Østergaard blev valgt som suppleant.

Jens Jensen blev genvalgt til revisor, og Gerner Larsen blev genvalgt som revisorsuppleant.


Eventuelt

Under dette punkt overrakte Jørgen Skovbæk et billede til museet fra et dyrskue hvor Kong Frederik og Dronningen var på besøg. Da der ikke var yderligere under eventuelt, hvorefter Arne Nielsen kunne afslutter generalforsamlingen.


Efter frokost holdt Jens Søndergaard, som er ansat på museet et foredrag om ”Dyrskuernes historie”. Jens gav på en interessant måde deltagerne en indblik i dyrskuernes udvikling fra datid til nutid.


Årsmødet sluttede herefter.

Hele dagen og indtil kl. 17.00 var der fri adgang til Landbrugs- og Herregårdsmuseet.